May 102013
 

Dat heb je met een windsnelheid tot 10 m/s. Net binnen de grenzen van wat nog vliegbaar is voor een Blaster, zonder dat je de hele tijd moet vliegeren. Zoals bekend, gooit de hele wereld veel hoger als ik, en dat resulteert in veel langere vliegtijden. Als je net boven de 30 meter gooit, ben je echt een beginner of een oude man. De eigen daalsnelheid van mijn Blaster ligt rond de 30 meter/minuut op een goeie dag. Zonder hoogte of thermiek ben je nergens. Nu had ik al ontdekt dat vliegen naast een groot stuk open water niet bevorderlijk is voor de thermiek. Dus blijft over: Hoger gooien! Buiten spek eten, blijkt er ook een hoop techniek aan te pas te komen. Toevallig vond ik een lang vergeten video camera-tje wat wel geschikt leek om mijn gooi en smijtwerk wat nader te bekijken. En zie hier het resultaat.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=UMnkbYixm4A[/youtube]

LaunchStatisticsMay2013 Na 500 keer gooien weet ik dat mijn gemiddelde zo rond de 30 meter zit, droevig! Als je alles beneden de 30 meter ‘opwarmen’ noemt, blijft er nog steeds niet genoeg over. Vandaar Het Video. Gelukkig zie ik dat mijn voetwerk niet al te beroerd is, (daar was ik eigenlijk wel bang voor), maar ik denk dat ik nog wel wat meters uit de arm kan halen. Komende weken gaan we eens kijken of dat zo is!

Note: De Blaster 2 is al lang niet meer in productie, tegenwoordig is het een Blaster 3, maar de constructie is grotendeels identiek. Het was destijds een van de eerste kisten met een volledig holle vleugel, gebouwd in mallen. Kijk hier maar eens.  Tegenwoordig zijn er natuurlijk ook locals die zoiets maken, zoek maar een op modelbouwforum naar Alex Hoekstra, bouwer van de Twisters, en natuurlijk Loet, (gelukkig woont ie aan de andere kant van het meer, dus we zijn veilig). De wereldkampioenschappen worden dit jaar in Denemarken gehouden, over een paar weken is het zover. Uiteraard is er ook een nederlandse F3K site, waar veel info te vinden is.

Wat er zo leuk is aan DLG’s? Net als vissen, je weet noooit van te voren waneer je een belletje vangt. Ik herinner me nog een van de eerste keren dat ik in nederland met mijn Blaster in de polder stond. Een heldere dag, weinig wind, en voor ik het wist, zat ik op 300 meter. En dat was genoeg om voor altijd laag te blijven!

met dank aan de zwaluwen!

met dank aan de zwaluwen!

Update zaterdag middag: vandaag nog even tussen de regenbuien door geprobeerd, en met de hulp van wat zwaluwen, kon ik toch een persoonlijk record voor Herwen neerzetten: 97.9 meter en 566 seconden. Ik heb ook mijn zwaartepunt weer eens op de goede plek gezet, en gewoon weer wat meer aandacht geven aan alle settings. Een halve millimeter meer of minder flaps tijdens het gooien maakt al een groot verschil. Nu verder zoeken naar de magische instellingen. In ieder geval zegt dit plaatje dat ik er al een meter of 4 op vooruit gegaan ben.

LaunchStats 11May2013

Of ik dat volhou en verbeter? wie weet!   Uiteraard kun je ook eenvoudiger beginnen. Binnen onze grenzen is de Mimi van Frans Bal populair, en bij de buren is er een project RCN09, waar je heel veel kan leren!

En nog een videotje van Dennis:

Als het slecht weer blijft, weet je wat je kunt doen!