Jun 302013
 

imageWe praten nog steeds over de zomer als ‘op 21 juni begint de zomer’. De ‘zomer’ als lekker warm weer, laat nog even op zich wachten. De laatste voorspellingen (nou ja, voorspelling, volgens mij kun je beter aan de ganzen vragen, zolang die op het veld blijven wpid-wp-1372594275283.jpg wpid-wp-1372594313098.jpg wpid-wp-1372589368563.jpgkakken, is er geen zomer op komst!) Anyways, ‘t was in ieder geval mogelijk te vliegen, en dat is al heel wat tegenwoordig.

Het was vandaag echt ‘Hawk’ weer, ik geloof dat we er een stuk of 5 op het veld hadden staan?

En Alberts 15 euro Super Sabre F-100 doet het uitstekend, maar ongetwijfeld is ie volgende week een stuk stiller. Niet dat ie nu herrie maakt, maar Alfred kennende, is het gewoon te veel. Kan altijd minder!

Ik moest vandaag zo nodig demonstreren dat je een Blaster niet met een lege akku kunt vliegen. Schade valt mee, ondanks dat de neus 10 cm diep in het veld stond. Maar het is natuurlijk een blunder van de allergrootste orde! En dat terwijl ik ook nog een standje op de zender heb zitten wat me allarmeert als de akkuspanning te laag is. Had ik natuurlijk ‘tijdelijk’ even ergens anders voor gebruikt.

Ik had Ron zijn oranje Hawk nog niet gezien, zo te zien is er niks mis mee, vliegt lekker strak! Mijn telefoon heeft het filmpje, nu nog even hier zien te krijgen.

Jack had zijn mooie Spit meegebracht, blijft toch altijd weer een geweldig mooi model, en het vliegt uitstekend. Jack liet ook nog zien hoe een start eruit ziet, als je vergeet je flaps in te trekken. Geeft een leuk effect, en je kan zien hoe moeilijk de echte piloten het hadden als ze zoiets vergaten.

Eddie:  Dan ik heb nog gevlogen met de Catalina, maar dat was moeilijk met de wind en een tik met de turbulentie tijdens de landing brak er een van de drijvers af maar die zit er inmiddels al weer op

En ik had de mazzle om een Graupner Hifly uit de 70er jaren op de kop te kunnen tikken en die moest dus ook ingevlogen worden. Dit toestel is in 2008 nagebouwd van tekening en daarbij is de spanwijdte verlengt van 230cm naar 285 cm. Na controle omhoog met dat ding, samen met Kees getest en afgesteld. Hij had maar een probleem, hij wou niet meer terug naar beneden. Hij had het veel teveel naar zijn zin daar boven. Soms stond hij gewoon stil en vloog zelfs achteruit. Al met al een leuke aanwinst.