Feb 232014
 

IMG_20140223_141620Eind Januari, en je zou bijna denken dat de winter voorbij is. Zeker rond de middag zijn de temperaturen best redelijk voor de tijd van het jaar. Dat blijkt dan ook wel uit het aantal leden dat op het veld verschijnt. Bijna iedereen had ook iets bij zich. Joop zijn Thunderbits koos voor de eerste keer het luchtruim, en ondanks dat het zwaartepunt niet helemaal geweldig lag, een geslaagde vlucht. De tweede vlucht, na een klein correctie van het bovengenoemde zp, liep minder goed af. Kan het zijn dat mijn ‘standaard’ onderhandse shokky lancering niet helemaal perfect verliep? Hoe het ook zij de Thunderbolt was ineens Thunderbits. Niets wat niet met een beetje geduld te fixen is, maar jammer.  Alfred had de afgelopen tijd een impeller voor Jack’s AlphaJet onderhanden genomen. Natuurlijk is eea nu stil. Veel te stil. Geen bal aan stil. Er gaan luide stemmen op om er nu maar een geluids module in te hangen, want zo stil is gewoon te stil. Uiteraard is het geheim van Alfred ‘gewoon een beetje van de fan afdraaien’. Doe het maar na! Wat natuurlijk weer tot gevolg had dat we over geluid begonnen. en wat je eraan kan doen om er minder van te produceren. Ergens in een heel grijs verleden heb ik me daar veel mee bezig gehouden. Toen ging het nog om 10 CC motoren, maar het principe is hetzelfde. Je moet de pulserende gas-stroom uit de motor veranderen in een koude, langzame gastroom, die gelijkmatig de demper verlaat. Ik zal eens kijken of ik nog voorbeelden kan vinden. Eea is tegenwoordig makkelijk zelf te maken, dankzij aluminium soldeer. Dit spul werkt echt, en het is beresterk! Uiteraard waren de zwevers weer goed vertegenwoordigd, ik had het geluk een tijdlang samen met wat buizerds rond te hangen, dat is altijd leuk. Vandaag was de eerste keer dat ik met mijn nieuwe 4S setup naar boven ging. Redelijk haastig gaat het. Volgens de gizmo’s gaat er inderdaad 40Amperes naar de motor. 40 * 15 volt=600Watt. Dat is zichtbaar. Als het weer wat aangenamer wordt, ga ik toch een keer de originele prop proberen, die gaf 60 Amps, zo rond de 800 Watt. Leuk  als je zo snel boven bent.