Jul 302017
 

Ja, daar heb je weer zo’n onschuldige vraag. Er wordt steeds vaker over 3d gedrukte vliegtuigen gesproken, dus de nieuwsgierigheid is gewekt. Omdat de printer al een poosje niet zo veel doet, wordt het tijd hem weer eens wakker te maken. Uiteraard begint alles met een zoektocht op het interweb. Ik zocht iets wat er uit ziet alsof het door een modelbouwer bedacht is. Ik ben namelijk nog niet 100% van overtuigd van mijn printkunsten (of eea niet spontaan uit elkaar valt).

Na wat zoekwerk vond ik deze op Thingiverse

Het is een vrij eenvoudig model, maar er zitten toch een heleboel print-technisch leuke dingen in. En daar gaat het om! De vleugel is meestal het moeilijkste onderdeel. In dit geval is deze is opgebouwd uit ribben van ca 11 cm, wat een beetje bepaald wordt door de hoogte van de gangbare printers. En in tegenstelling tot de meeste modellen, zitten hier gewoon 2 stuks 4mm koolstof buizen in als liggers, dus de kans dat eea uit elkaar valt, is een stuk minder. En daarom dus, staat de printer nu zijn werk te doen. De print tijd wordt door de ontwerper op ca 120 uur geschat. Ja, dat is dus als al je instellingen in een keer goed zijn. Niet dus. Het wordt een projekt van een paar weken/maanden. Maar het is allemaal ter lering en vermaak, en daar gaat het maar weer om.

Hiernaast de eerste vleugel stukken, de eerste indruk is dat het best zou kunnen werken voor kleine modellen. Uiteraard is het allemaal veel fragieler als een stuk schuim, maar ja, je kan niet alles hebben!

Update: Na een paar dagen printen heb ik nu een bijna komplete vleugel. In vergelijking met een schuim of traditionele bouw is eea wel flink zwaarder. De aangegeven spanwijdte is iets van 78cm, ik doe er een paar stukken bij, om in ieder geval rond de 90cm uit te komen. Dat geeft me een beter gevoel. Vliegende bakstenen zijn er genoeg 😉

De print kwaliteit valt zeker niet tegen, ondanks dat alles maar 0.4mm dik is. De grootste uitdaging is om voor ieder onderdeel precies de juiste instellingen te vinden, vaak betekend dat een paar keer proberen voor de prullebak. Gelukkig is er net een nieuwe versie van de software die ik gebruik, die het mogelijk maakt om per laag de instellingen te wijzigen. Dat helpt al heel veel!